Nuori teatteri 2021

Nuori Teatteri on tuottanut teatteriesityksiä ja järjestänyt ilmaisutaidon, teatterin ja tanssin koulutusta nuorille vuodesta 1997 lähtien ja sen juuret ovat Kainuussa Ristijärvellä. Nuori Teatterin tarkoitus on antaa kaikille nuorille mahdollisuus kehittyä sosiaalisissa taidoissa sekä itsensä ilmaisussa ja itsetuntemuksessa – eli antaa eväitä elämää varten taide- ja kulttuurikasvatuksen kautta.
Nuori Teatteri -leiri (NuTe) järjestetään la 10.7.- la 17.7.2021 Kainuun Opistolla, Paltamon Mieslahdessa. Leiri järjestetään jo 25. kerran ja se on suunnattu 12-20 vuotiaille nuorille. Nuori Teatteri-leiri järjestetään yhteistyössä Vaara-kollektiivin kanssa.  

Leirillä pääsee tutustumaan monipuolisesti teatteriin, tanssiin ja itseilmaisuun turvallisessa ja lämminhenkisessä ympäristössä ammattitaitoisten ohjaajien kanssa. Opetus koostuu perusopetuksesta ja produktioharjoituksista. Leirin aikana valmistetaan viikon päätteeksi yleisölle avoin esitysdemo. Leirille osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta esittävistä taiteista ja opetuksessa pyritään huomioimaan myös kokeneiden osallistujien tietotaito ja sen kehittäminen.  

Tänä kesänä tutustutaan teatterin ja esittävän taiteen eri muotoihin tanssin, liikkeen, äänenkäytön ja tekstilähtöisen teatterin kautta. Näissä lajeissa harjoitamme näyttelemisen perustaitoja ja kokonaisvaltaista fyysistä ilmaisua. 
Leiri vastaa osallistujien vakuuttamisesta, turvallisuudesta ja paikalla on koko NuTen ajan yövalvoja. NuTella toimitaan turvallisen tilan periaatteiden mukaan ja tapahtuma on traumainformoitu. 

Ohjaajina tänä kesänä toimivat Waltteri Haapaniemi, Sanna Heikkinen, Emma Heinonen ja Sami Sainio. Yövalvojana ja vapaa-ajan ohjaajana toimii Niina Jääskeläinen.

Koulutustapahtuman ohjaajat ovat saaneet ammatillisen pätevyyden alan johtavissa oppilaitoksissa ja ovat oman alansa ansioituneita taiteilijoita ja kouluttajia.

WALTTERI HAAPANIEMI
Waltteri Haapaniemi (s. 1995) on paltamolais-kajaanilainen, Kuopion ammattikorkeakoulusta tanssinopettajaksi valmistunut moniosaaja. Hän aloitti tanssiuransa Kajaani Dancen tanssiryhmissä ja New Stars of Kajaani-kilpatanssikoulussa.
Waltterilla on taustaa teatteriin jo lapsuudesta asti. Hän on toiminut lapsinäyttelijänä Kajaanin kaupunginteatterissa ja nuoruudessaan ollut mukana  Liekeissä-musikaalissa ja Kajaanin kesäteatterin musikaalissa Elsa ja Paterock. Lähivuosina Waltteri on toiminut mm. tanssijana ITAK:in teoksissa, kuten  musikaalien maailmassa. Hän oli mukana Kuopion Viulunsoittaja katolla-musikaalissa ja Äidinmaa-musikaalissa vuosina 2017-2019. 
Waltteri on työskennellyt mm. Riku Lehtopolun . Heidi Naakan, Panu Varstalan, Antti Lhden , Markus Nenosen ja Jorma Uotisen kanssa.
Koreografin  työ on Waltterin päämielenkiinto. Waltteria kiinnostaa eniten tanssissa liikkeen mahdollisuudet toimia ilmaisun välineenä ja ilmaisun hakeminen liikkeen kautta niin yksin, kuin ryhmässäkin. Waltteri kokee omiksi vahvuuksikseen lavaläsnäolon ja tilannetajun niin improvisoiduissa kuin sovituissakin tilanteissa.

SANNA HEIKKINEN
Sanna Heikkinen (s.1979) ohjaaja ja teatterin moniottelija. Hän on ollut töissä Kajaanin kaupunginteatterissa alkukeväästä 2007 alkaen tehden niin taiteellisia kuin tuotannollisia töitä. Lisäksi Sanna vastaa osaltaan kaupunginteatterin yleisötyöstä ja teatterikasvatuksesta.
Sannan tie on kulkenut sotkamolaisesta Teatteri Havukasta musiikkiteatterin, esittävän taiteen sekä teatterin ja draaman tutkimuksen opintoihin Paimioon, Helsinkiin, Iso-Britannian Yorkiin ja Tampereelle päätyen lopulta takaisin Kainuuseen työhön ammattiteatterissa.

EMMA HEINONEN
Emma Heinonen (s. 1992) vastaa tänä vuonna tanssin opetuksesta yhdessä Waltterin kanssa. Emma on valmistunut tanssinopettajaksi keväällä 2020 Savonia-ammattikorkeakoulusta, päälajinaan nykytanssi. Hän suoritti koulutukseen liittyen myös vaihto-opinnot Stockholm University of the Artsissa, jossa hän opiskeli muun muassa hiphop tanssia. Emma on valmistunut myös medianomiksi Turun ammattikorkeakoulun journalismin koulutusohjelmasta vuonna 2016. Emma on kiinnostunut liikkeen ilmaisuvoimasta, sen yhteydestä yhteiskunnallisiin rakenteisiin sekä siitä, miten ihmisen kokemukset ja tunteet näkyvät kehossa. Emma pitää tärkeänä sitä, että tanssi nähdään osana kulttuuria, jota se edustaa.

SAMI SAINIO
Sami Sainio (s. 1989) on Tanskassa ja Turussa opiskellut, paltamolaislähtöinen teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), näyttelijä ja ohjaaja, joka on erikoistunut mm. näyttämötaisteluun, vankilateatteriin ja naamioteatteriin. Fyysisen teatterin ja klassisen laulun lisäksi (tenori) Sainiota kiinnostaa ihmisten toimijuuden ja yhteiskunnallisen osallisuuden lisääminen draaman keinoin. Sainio on myös TRE-stressinpurkumenetelmän sertifioitu ohjaaja. Sainio on toiminut Nuori Teatteri koulutustapahtuman ohjaajana vuodesta 2012 alkaen ja sen taiteellisena johtajana vuodesta 2018 lähtien. 

Kurssimaksu 210 euroa sisältää opetuksen, ohjauksen, majoituksen 2-3 HH omilla liinavaatteilla sekä ruokailut aamupalasta iltapalaan saakka.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen:
Kainuun Opisto  Sinikka Korhonen p. 044 2990 826 ja sinikka.korhonen@kainuunopisto.fi
Vastaava ohjaaja Sami Sainio p. 044 27 699 04 ja sainarin_sami@hotmail.com