1.  

Kainuun Opisto  Elämää varten 

“On tuskin kenenkään nuoren etu syntyä opettajan tai nuorisotyöntekijän lapseksi. Siitä voi tulla rasite jossakin vaiheessa elämää.

Kahdeksannen luokan syksyllä rupesimme mietiskelemään nuoremme jatkokoulutusta. Silloin Kainuun Opiston 10-luokka tulevaksi opiskelupaikaksi tuli ensimmäistä kertaa mieleen. Muistimme, että vanha tuttavamme Pohjois-Karjalasta on aikanaan käynyt kympinKuuntelimme kateellisena hauskoja muisteluksia 10-luokan tapahtumista ja talvisesta hiihtovaelluksesta Lappiin 35v sitten. 

Näiden Partaharjun kokemusten pohjalta rupesimme ehdottelemaan nuorellemme kymppiluokkaa: se on lähellä, siellä pääsee uusiin ympyröihin uusien ihmisten joukkoon, numeroita voi korottaa, numerot ei laske, saa lisäpisteitä yhteishakuun ja itsenäistä elämää voi opetella valvotuissa olosuhteissa hyvässä porukassa. Lieneekö ollut heikko hetki vai aika kypsä esitykselle, mutta ehdotus meni kerralla läpi ilman vastaväitteitä. 

Tuli yhdeksäs luokka. Pohdimme kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja edelleen. Kymppiluokka tuntui aina vain paremmalta vaihtoehdolta muihin verrattaessa. Haimme ajatukseemme lisäpotkua ja teimme tutustumiskäynnin opistolle. 

10-luokka on kohta takana ja olo on haikea. Me vanhemmat olemme täysin vakuuttuneita siitä, että valinta oli napakymppi ja vuosi on ollut hieno ja kokemisen arvoinen. Koulunkäynti ja opiskelu ovat maistuneet eri lailla kuin aikaisemmin. Koulun oppilaanohjaus on ollut loistavaa ja sitä on ollut runsaasti. On tullut uusia kavereita ja vapaa-ajalla on tehty asioita, joita emme olisi ikinä nuoremme uskonut tekevän. Toisten kanssa toimeen tuleminen ja toisten tapojen ymmärtäminen ovat mielestämme vuoden tärkeimpiä anteja. Numerot ovat nousseet ja meillä on nyt nuori, joka on nyt täysin eri ihminen kuin vuosi sitten. Kaikki ennakkoluulot, jota meillä mahdollisesti on ollut, ovat karisseet matkalla. 

Vuosi sitten meitä hirvitti ajatus ammattikouluun siirtymisestä. Tällä hetkellä kaikki huoli on poissavaikka opiskelupaikkaa on haettu kaukaa kotoa. Kainuun Opiston ystävät ovat saaneet uuden jäsenen, koska haluamme omalta osaltamme olla tukemassa opistoa. Toivotamme Kainuun Opistolle pitkää ikää ja hyvää menestystä kauas tulevaisuuteen. Non scholae sed vitae” – “Ei koulua, vaan elämää varten” 

Kirjoitus on kymppiluokkalaisen vanhempien kirjoittama.