Arktisella hulluudella ymmärretään pohjoisen kansoille ominaista väkevää yhteyttä luontoon ja ihmismieleen. Heitetään pois arkiroolit, mennään alitajunnan voimalla, suurilla tunteilla ja hulluilla ideoilla. Ollaan iloisesti häpeämättömiä, haetaan alkuvoimaisia tunteita yhteydessä luontoon. Koetaan yhdessä arktinen hulluus ilona ja sovinnaisuuksista vapauttavana.

Kuka voisi olla Kainuun korvessa parempi tiennäyttäjä arktiseen mielenpaloon kuin korpikirjailijana tunnettu Ilmari Kianto? Vaikka Kianto tunnetaan parhaiten yhteiskuntakriittisistä köyhälistökuvauksistaan Ryysyrannan Jooseppi ja Punainen viiva, henkilönä hän oli tunnetusti boheemi, elellen Turjanlinnassaan luonnon keskellä ja viettiensä viemänä.

Mitä olisi lausua Ilmari Kiannon runoutta istuen ”muurahaispesässä”? Langettaa loveen Kiannon runouden voimalla? Laulaa Nälkämaan laulua itkuvirtenä? Luonnon nostatusta musiikki- improvisaation avulla metsässä? Luoda äänimaisemia: pehmeitä, herkkiä, rujoja tai riehakkaita. Arktisia äänimaisemia.

Arktinen hulluus on paitsi alkuvoimaisia, voimallisia viettejä; valon hurjaa lisääntymistä kaamoksen jälkeen, myös luonnon haaleita, harmaita ja tummia sävyjä.

Hiljaisuutta ja jäätymistä.

Opettajina Hillevi Kilpeläinen, Tuomas Rounakari ja Tuula Väisänen. Kurssin kuraattorina ja isäntänä Matti Kaarlejärvi.

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä: ArktistaHulluutta2024

Oulujärvi Leader

Kysy meiltä!